40 år siden mennesket sist gikk på månen

Pinterest LinkedIn Tumblr +

I dag er det nøyaktig 40 år siden kommandør Eugene Cernan og geolog Harrison Schmitt forlot månen som de foreløbig siste menneskene til å vandre på et annet himmellegeme enn vår egen planet.

Klokken 23.55 norsk tid den 14. desember 1972 uttalte Schmitt det siste ordet på vår planets nærmeste nabo; «Ignition», før landingsmodulen Challenger tok av og tok med seg de siste menneskene hjem fra månen. Schmitt var forøvrig den første utdannede forskeren som Nasa noensinne hadde sendt ut i rommet, alle før ham hadde vært erfarne testpiloter og offiserer. Oppe i servicemodulen, raketten som skulle bringe astronautene tilbake til jorden, satt Ronald Evans og ventet. Før de forlot månen fikk han æren av å gjennomføre en romvandring i bane rundt månen for å hente inn en kamerarull fra et utvendig kamera på modulen. Apollo 17 brakte med seg ca 111 kg månemateriale, inkludert et lite funn med jord bestående av små glassbiter som viste at månen hadde hatt vulkansk aktivitet.

Så er spørsmålet, hvilket land blir det neste på månen? Eller kanskje det blir et firma som SpaceX eller Bigelow Aerospace?

Siste avskjed

[youtube]http://youtu.be/cOdzhQS_MMw[/youtube]

Alternativ tittel: 40 år siden sist noen trynet på månen

[youtube]http://youtu.be/oGZTcEx9UVM[/youtube]

 

Share.

Comments are closed.