Menneskets lover og regler

For bruk av sosiale funksjoner som forum, grupper og kommentarfelt:

Først hva straffeloven sier

 1. Det er forbudt å dele sladder og ting om navngitte personer som ikke kan dokumenteres
 2. Hets mot folkegrupper og minoriteter, som homofile, etniske grupper og grupper som er utsatt for diskriminering er ikke lov.
 3. Det er ikke lov å oppfordre andre til å gjøre noe som bryter med norsk lov. Selv ikke nedlasting av en viktig dokumentar, selv om det er i beste mening, eller fortelle noen hvordan man kan gjøre det eller noe annet ulovlig.
 4. Ikke del lenker til sider som driver ulovlig virksomhet.

Så noen lokale regler

 1. Hold deg til fagprat, private diskusjoner hører ikke hjemme her.
 2. Formuler deg presist for å unngå misforståelser.
 3. All kritikk skal være konstruktiv og nyttig.
 4. Oppgi kilder hvis du har dem. Ikke plagier andre, oppgi alltid hvem du siterer, selv om det er din beste venn.
 5. Ingen trolling! Hvis du aktivt går ut for å provosere frem sinne, frustrasjon eller irritasjon så må du regne med å bli utestengt.
 6. Ingen mobbing, verken av medelever eller statsminister
 7. Før du skriver noe om et annet menneske, være seg noen du diskuterer med, en historisk person, læreren eller kongen, forestill deg at måten du oppfører deg på var måten alle oppførte seg på. Hvis du ville reagert på det du skriver selv, så bør du kanskje tenke deg om og skrive det litt annerledes.
 8. Ingen reklame!

Og til slutt noen argumentasjonsregler

For en bedre diskusjon:

 1. Unngå å være ensidig, vær åpen for andre mulige årsaker, ideer og meninger:
 2. Bruk diskusjonen til å lete etter sannheten, det observerbare som kan etterprøves og kontrolleres, og ha andre muligheter i bakhodet når du ikke kan være helt sikker.
 3. Diskuter og kritiser saken, ikke personen du diskuterer med. Ditt argument blir ikke bedre av å prøve å sette motstanderen i et dårlig lys.
 4. Ikke legg ord i munnen på den du diskuterer med ved å tillegge ham eller henne meninger, holdninger eller verdier som styrker din sak, men som de ikke nødvendigvis har.
 5. Ikke legg frem enkelthistorier og fortellinger som ikke er sanne for å styrke din egen sak,
 6. Utelat aldri viktig informasjon. Det kan være fristende å ikke nevne noe du vet er viktig når du samtidig inser at det svekker ditt standpunkt. Men det eneste du oppnår med det er å miste troverdighet ved senere anledninger, og kanskje spre holdninger og verdier som er basert på villedende informasjon.
 7. Når du gjengir noe som en annen har sagt eller skrevet, tilstreb alltid å gjengi det på en slik måte at den som sa det ville vært enig i det du sier:
 8. Ikke overdriv noe for å styrke ditt eget argument eller fremlegg.
 9. Ikke bruk trusler eller stygge ord, de svekker ikke bare din egen sak, men også din egen person.
 10. Vær forsiktig med ironi, det er ikke alltid like lett å få frem ironi i tekst på samme måte som man kan gjøre muntlig med et toneleie.
 11. Unngå sarkasme!

(inspirert av den norske filosofen Arne Næss)

Generelt for sidene:

Personvern

 1. Mennesket.net deler ikke informasjon med andre sider eller tredjeparter.
 2. For å registrere seg er det påkrevd en bekreftet e-postadresse samt fullt navn og utdanningsinstitusjon. Dette trengs for å kunne logge inn og for å kunne bekrefte identiteten din. Anonyme brukere godtas ikke på nettsidene da anonymitet på nettet, om enn frigjørende, fort kan misbrukes.
 3. Ingen usømmelige eller ufine brukernavn, det vil fra nå av bety automatisk sletting. Bruk sunn fornuft.
 4. Siden bruker Cookies for statistikk og innlogging.

 

Bilder og media

 1. Bilder på de tidligste artiklene som ikke er merket (noe som jeg prøver å rette opp når jeg gjør endringer på de) er stort sett hentet fra Wikimedia Commons med en CC 3.0-lisens.
 2. Bilder merket «Ingen lisens» er frigitt av opphavsperson og kan brukes av alle (som regel basert på merking på wikimedia commons, flickr eller andre databaser). Bilder merket «Ingen lisens grunnet alder» er bilder eller avbildninger av historisk kunst eller kilder hvor det er mer enn 70 år siden opphavspersonen døde (antall år kan variere noe med opphavspersonens bosted).
 3. Bilder merket «Ingen lisens» eller «Creative Commons» kan for det meste brukes fritt av andre, alt ettersom hva slags lisensvilkår skaperen av bildet har lagt ved. Begrensninger vil være bemerket, bare husk at du selv må vedlegge slike lisenskrav når du bruker de. Du kan lese mer her på Creative Commons egne sider. Hvis du har informasjon om et bilde som brukes her eller mener at bruk på denne siden bryter med opphavsrett på et bilde så ta kontakt!
 4. Bilder som er tatt av enkeltpersoner som undertegnede eller andre bidragsytere vil være merket med navn enten i billedtekst eller på bildets side/siden bildet er lagt ut på. Disse bildene er åndsverksbeskyttet. Dette betyr at du ikke kan benytte de, heller ikke i noe så enkelt som en powerpoint.
 5. Bilder særlig innen samfunnsfagene er kjøpt fra nettbaserte billedbyråer som har den endelige eiendomsretten til bildene, men som jeg har tillatelse til å bruke i forbindelse med nettsidene. Disse bildene er åndsverksbeskyttet. Dette betyr at du ikke kan benytte mine bilder eller billedbyråenes til egne formål.
 6. Jeg gir tillatelse til å bruke bilder merket med mitt navn (Lars Terje Hellum) av studenter og elever i skolesammenheng så lenge de ikke endres, deles eller brukes på nettsider eller blogger hvor det selges reklame eller hentes inntekt på noen som helst måte. Bildene må også være tydelig merket med navn og lenken: www.mennesket.net.

Tekst og illustrasjoner

 • All tekst er beskyttet av åndsverksloven og tilhører mennesket.net og Lars Terje Hellum. Unntak er når annen forfatter er oppgitt på siden, i dette tilfellet så eier forfatteren innholdet, mens mennesket.net gis fri bruk av teksten fra publiseringsøyeblikket. Nettsidene kan ikke kopieres, reproduseres, republiseres, lastes ned eller på noen annen måte gjengis eller overføres, uten etter skriftlig forhåndsgodkjenning fra mennesket.net. Mennesket.net står ikke ansvarlig for innhold lenket til fra andre nettsteder.
 • Du står selvsagt fritt til å referere fra sidene (https://www.mennesket.net/ressurser/referering/) Hvis ikke annet er oppgitt er teksten skrevet av meg; Lars Terje Hellum. Husk å sjekke forfatter av blogginnlegg da det fort kan være skrevet av en gjesteblogger.

Sist endre: 22.10.2014

Husk, dette er en side for læring og nysgjerrighet, intet annet :)

Sist redigert: 22/10/2014