Kontrollpanelet er det første du ser når du logger deg inn på siden din. For de som er kjent med WordPress fra før så er dette i bunn og grunn samme programvare, men er tilpasset bruk på eget webhotell og lar seg videre tilpasse omtrent alt man kan ønske seg av funksjoner og utseende. Mange av verdens største nettsider er basert på denne programvaren og det er et kjempestort miljø av brukere og programmerere, både frivillige og profesjonelle, som man kan støtte seg på hvis man støter på problemer. [quote]Klikk på de små bildene for å se full størrelse! [/quote]
Kontrollpanelet er det første du møter i WordPress. Det er her du finner snarveiene til alle publiseringsfunksjonene dine. Bruk noen minutter på å gjøre deg kjent med hva som er hvor her slik at du finner frem raskt senere. Legg merke til at du har en verktøylinje helt øverst som inneholder hurtigmenyer som følger deg overalt så lenge du er pålogget. Den første
knappen er navnet på nettsiden; når du er inne på kontrollpanelet vil denne bringe deg til selve nettsiden slik den ser ut for alle andre, og når du er på nettsiden vil den bringe deg til kontrollpanelet. Ved siden av denne finner du en snakkeboble, den forteller deg om, og hvor mange, nye kommentarer har kommet siden sist du var pålogget. Du kan bruke denne til å raskt moderere, altså sensurere, kommentarer som andre har lagt til under innleggene eller hendelsene. Knappen «+Legg til» kan du bruke for å gå rett til redigering av et innlegg, en side eller bilder uten å først måtte klikke deg inn på kontrollpanelet. Helt til høyre får du tilgang til å tilpasse din egen brukerprofil.
På venstresiden finner du hovedmenyen med alle funksjonene du trenger for å drive siden din. Menyen som er avbildet her er tilpasset brukere som har Redaktør-status, det vil si at man har tilgang til å redigere og publisere egne og andres [tooltip text=»Statiske, altså faste sider, med fast innhold som er tidløst eller sjelden endrer seg. For eksempel kontaktsider, informasjon om ansatte eller medlemmer, bildegallerier eller annet.»]sider[/tooltip] og innlegg og moderere kommentarer.
Det er verdt å merke seg at man kan velge mellom å legge ut både innlegg og sider. Når du skal publisere en aktuell nyhet, et produkt, fortelle om en hendelse eller opplevelse, et kurs eller en fest alt ettersom hva siden handler om, så er det innlegg du skal velge. Disse legger seg kronologisk på forsiden din (eller en egen blogg/nyhetsside hvis du har valgt det). De er alltid knyttet til en dato og legges i Arkivet. Det er disse du vil finne i en RSS-strøm hvis du ønsker å dele dette. Det er viktig å ikke blande innlegg og sider, for sider er statiske artikler eller innhold som ikke endrer seg over tid og er derfor heller ikke lagret etter dato, eller benytter seg av den nyttige kategorifunksjonen som jeg skal forklare mer om senere. Sider benyttes også i menyene. For de fleste lager man seg noen faste sider når man setter opp nettsiden eller bloggen og så skriver man nesten utelukkende på innlegge etter dette.
Med administratorstatus får man tilgang til ytterligere funksjoner som jeg ikke skal komme inn på her og nå. Med unntak av «Profil»-lenken kan du se bort i fre de fire nederste funksjonene også. «Utseende», «verktøy» og «Innstillinger» er det kun mulig for administratorer å redigere. For å skape leseverdig innhold for dine lesere er det bare de fem øverste du behøver å forholde deg til i utgangspunktet. Merk at «Hendelser» er en spesialfunksjon som ikke alle har. Mesteparten av kontrollpanelet domineres av en rekke bokser. I tilfellet over vises det fire slike bokser:
-
«Akkurat nå» som er en oversiktsboks som viser statistikk over alt innholdet på siden din,
-
«Siste kommentarer» som viser deg de siste kommentarene som er lagt inn på hele siden,
-
«Hurtigpublisering» lar deg raskt legge til et innlegg med et bilde uten noen videre redigerings, eller layoutmuligheter. Praktisk hvis man har det veldig travelt og må dele informasjon med brukerne av siden hurtig.
- «Siste kladder» lar deg gå rett til et innlegg eller en side du jobber med som ennå ikke er publisert, det vil si lagt ut på nettsiden.
Det finnes også andre slike bokser, noen følger med i grunnpakken og andre kan man som administrator legge til for å få for eksempel mer nøyaktig statistikk over bruken av siden, hjelpesider, en informasjonsside fra den som har lagt opp siden din hvis du ikke har gjort det selv etc. Jeg foretrekker å fjerne alle unødvendige bokser slik at den blir mer ryddig og ikke tar oppmerksomhet fra det man egentlig skal; nemlig skrive ;) Neste artikkel handler om hvordan man skriver og publiserer et innlegg.