Det meste av innholdet du kommer til å skape vil være i form av et innlegg. Begrepet innlegg kommer fra bloggspråket og kan også kalles en artikkel eller en nyhet om man vil. Siden programvaren som brukes ofte er den samme for alt fra bedriftssider til nettaviser så er det ingen reell forskjell. Alle innlegg du og dine medarbeidere skriver vil legges i Arkivet, hvor de kan søkes opp og hentes frem igjen senere. Når du skriver et innlegg så knytter du det også til en generell kategori og gjerne også noen mer spesifikke stikkord. Kategorier fungerer akkurat som kategoriene «Innenriks», «utenriks», «sport», «kultur» og «meninger» gjør i en avis, det gjør det lettere å finne akkurat det man ønsker. Kategoriene kan vises i menylinjen eller en sidemeny (For administratorer: kategorier kan vises som en egen widget) og de kan benyttes i spesifiserte søk. Noen programutvidelser og utseendemaler benytter også kategorier. For eksempel for å bestemme hvilke innlegg som skal vises på forsidens bildekarusell.
Velg: Legg til nytt
1. Tittel
Start alltid med overskriften og bruk litt tid på overskriften din. Det er denne overskriften, altså tittelen, som blir tatt opp av søkemotorer som Google og Bing og synliggjort på søkesider, derfor kan det lønne seg å ha minst et stikkord i overskriften som faller inn under temaet for siden hvis man ønsker at andre utenfor den faste leserskaren skal finne innlegget ditt. Men det aller viktigste er at man har en god og fengende overskrift som får leseren til å ønske å lese videre. I snitt leser 8 av 10 overskriften, men kun 2 av 10 leser videre på teksten. Tenk på overskriften som et løfte til leseren om hva som kommer i teksten, og, som en liten digresjon, kommer du på en skikkelig god tittel så burde det også være motivasjon for deg til å gjøre teksten ekstra bra for å oppfylle det løftet. Noen raske tips:
- Si det enkelt og kort, ikke lag for lang overskrift.
- Presiser fordelen med å lese videre på teksten, at dette er nyttig informasjon – Feks – «Husk å…» eller «Bli en bedre vokalist med honning», og da er vi allerede inne på neste
- Spill på «Slik blir du en bedre»-mentaliteten
- Annonser en spennende nyhet
2. Innhold
Å skrive inn en tekst er slett ikke vanskelig. Det er ingenting i veien med å kladde teksten i Word på forhånd, programvaren er blitt så god at du kan klippe og lime inn hele teksten selv om den er formatert med overskrifter og det hele. Selve tekstbehandlingen i WordPress er veldig lik tradisjonelle tekstbehandlere som Word, Open Office og Google docs.
B gir uthevet tekst (du kan bruke Ctrl+b også), I gir kursiv (Ctrl+i) og u med understrek gir understreket tekst. Du har også gjennomstreking, punktliste, nummerert liste, sitatbokser som fyller en egen linje, valg mellom venstrestilt, midstilt og høyrestilt tekst, og du kan enkelt gjøre et ord eller en setning til en klikkbar lenke ved å markere teksten og klikke på symbolet som ser ut som tre metallenker hektet sammen og skrive inn lenkeadressen (husk http://www.) i boksen som dukker opp på skjermen. Legg merke til knappen merket med gult i bildet over. Denne knappen åpner og lukker den nederste verktøylinjen (den som begynner med Avsnitt). Med denne får du en rekke ekstra verktøy som lar deg formatere overskrifter og brødtekst, underlinjet tekst, blokkformatering, tekstfarge (marker tekst og velg en farge for den markerte teksten) med mer. Den linjen er ikke synlig før du har trykket på den markerte knappen. Over verktøylinjen ligger Legg til media-knappen som du kan lese mer om i neste artikkel. Til høyre kan du velge mellom Visuell og Tekst. Den siste lar deg redigere i full HTML, altså standardkoden som benyttes av nettlesere på nett. For de aller fleste er denne lite interessant, men for viderekomne som ønsker litt ekstra funksjoner og kontroll på utseendet så er denne alfa og omega.
3. Kategorier
Å kategorisere teksten er svært viktig. Kategorier fungerer som nevnt tidligere omtrent som på en nettavis hvor du har kategorier som Innenriks, Utenriks, Sport og Kultur etc. En del programvar benytter også kategorier for å skille mellom designelementer ved forsiden eller i sidemenyer. For eksempel kan det være sånn at man har en bildekarusell som visuell effekt på forsiden som bare viser en bestemt kategori av gangen og da er det viktig at man har dette i bakhodet. Du kan lage så mange kategorier du ønsker og du kan også gi kategorier egne underkategorier igjen (Sport kan ha Sykling, Håndball og Basket som underkategorier), men hold deg til færrest mulig kategorier for ryddighets skyld. De skal være generelle og dekke mange innlegg, ikke bare noen få. Maksimalt 10 til 15 kan være en grei regel, men gjerne færre. Kategoriene kan også benyttes av søkemotorer så pass på at de er gode og beskrivende.
4. Stikkord
Stikkord er beslektet med kategorier, men de har ingen praktisk betydning for hverken søkmotorer eller siden utover at de kan være mye mer spesifikke enn kategorier i og med at du kan bruke de til å beskrive nøyaktig hva innlegget handler om. Du kan lage klikkbare visuelle effekter av ordskyer med stikkord i sidemenyene dine, men du trenger ikke benytte disse hvis du ikke vil.
5. Fremhevet bilde
Fremhevet bilde er en av de funksjonene som er med på å gi WordPress kraften til en komplett publiseringsløsning på lik linje med mange av de beste avisene der ute. Å legge til et fremhevet bilde er både raskt og enkelt og det gir siden et profesjonelt og flott preg. Du klikker enkelt og greit på den blå lenken «Bestem fremhevet bilde» og velger enten et av bildene du allerede har lastet opp (for fremgangsmåten i dette gå til egen artikkel) som du synes representerer det innlegget handler om best, eller laster opp et nytt bilde. OBS! Velg et bilde som er liggende horisontalt og ikke vertikalt!
6. Publisering
Sist men ikke minst så har vi publiseringsboksen som gir oss en rekke praktiske funksjoner. Først og fremst, bruk «Lagre kladd»-funksjonen like hyppig som du ville brukt «Lagre» eller Ctrl+S når du skriver et Word-dokument, gjerne hyppigere hvis du har ustabil nettlinje (da kan det uansett lønne seg å kladde tekst i et worddokument). Da lagres alt du har gjort, bilder og layout slik du ser det der og da i en kladd som ikke publiseres, altså offentliggjøres. Veldig praktisk hvis du jobber med flere tekster samtidig for eksempe;). Bruk gjerne forhåndsvisning underveis i prosessen med å lage et innlegg. Da åpnes det automatisk en ny fane hvor du kan få et kjapt inntrykk av hvordan det ferdige innlegget vil se ut på «trykk» med bilder og alt. Kanskje blir et bilde for stort eller du oppdager at teksten blir for tett slik at du må legge til litt luft mellom avsnittene. For å legge ut en artikkel på nettsiden så trykker du bare Publiser, og vips så er den på nett for alle og enhver å skue. Du kan fortsette å redigere teksten etterpå, og da vil du se at Publiser-knappen har byttet navn til Oppdater. Du har også mulighet til å begrense innsyn på det enkelte innlegget ved å klikke på «Synlighet». Da kan du velge mellom Offentlig, altså vanlig publisering (Merk deg boksen «Gjør innlegget klebrig på forsiden». Denne funksjonen dytter det valgte innlegget alltid øverst blant alle innleggene deres på forsiden av nettsiden. Nyttig hvis det er en veldig viktig artikkel/innlegg). Du kan også velge å gjør den privat slik at bare du kan se den, eller passordbeskytte den slik at bare de som kjenner et selvbestemt passord kan se siden. Prøv deg fram og se hva du liker. Det beste er alltid å offentliggjøre vanlig, men noe tekst og noen bilder passer kanskje ikke for alle og da er det greit å kunne sensurere siden litt. Helt nederst har du mulighet til å velge mellom å publisere umiddelbart eller sette en bestemt dato og klokkeslett for publiseringen hvis du ikke ønsker at informasjon skal komme ut før senere.