Innbyggere i og rundt New York som slo på radioen klokken åtte om kvelden den 30. oktober 1938 hadde ingen anelse om at de nå skulle bevitne en av mediehistoriens største begivenheter. Det var heller ingenting som tydet på at det skulle bli noe annet enn en normal kveld med familien foran radioapparatet som over de siste årene hadde blitt allemannseie og et samlingspunkt ethvert moderne hjem. I hvert fall ikke for de som hadde fått med seg introduksjonen til programmet som nettopp hadde begynt. For de lytterne som slo på bare noen minutter senere skulle kvelden bli langt mer spennende, og skremmende, enn de hadde forventet.
Programmet var «The Mercury Theatre on the Air», et radioteater hvor en ny dramatisering av en roman eller novelle ble lest opp hver søndag. Denne kvelden var det den fremtidige filmskaperen Orson Welles som stod for underholdningen. I realistisk stil hadde han spilt inn en tilpasset utgave av H.G. Wells i dag berømte roman «War of the Worlds» fra 1897. Innspillingen var ment å stå frem som en realistisk nyhetssending fra hendelser i forbindelse et angrep på jorden av teknologisk overlegne marsboere fast bestemt på å ta over vår frodige planet. Men innspillingen var for realistisk, tusener av mennesker trodde faktisk at de var under angrep! Politistasjoner ble oversvømt av paniske nødtelefoner, mens radio og avisredaksjoner hadde fullt opp med å håndtere innbyggere som ville vite hvordan de kunne beskytte seg mot de fremmede. På radioen fortsatte programmet som vanlig, kun avbrutt med viktige nyheter om angrepet. Welles hadde studert hvordan tidligere kriser hadde blitt håndtert og presentert på radio og kopierte stilen perfekt!
Hvor stor panikken egentlig var vet ingen. Noen tall peker på at i underkant av en million mennesker skal ha falt for historien. Papirmediene bidro til å hause opp historien i dagene som fulgte, kanskje som et lite stikk til det nye mediet mange nyhetsfolk oppfattet som en både umoden og farlig konkurrent til egne aviser. Stasjonen ble forsøkt saksøkt av mange lyttere som krevde tort og svie for utgifter til forberedelsene til å flykte fra marsboerne. Ingen av dem vant i retten, men en mann skal ha fått igjen penger han hadde spart til sko som han hadde brukt på å flykte etter ordre fra Welles. «Klodenes kamp» som stykket heter på norsk, gav verden uansett en forsmak på hvor sterkt de nye massemediene kunne påvirke mennesker og deres fantasi.
Og akkurat som i år, det var kvelden før Halloween…